Adviescentrum Migratie

CAW

Adviescentrum Migratie

Het Adviescentrum Migratie (ACM) biedt socio-juridische hulpverlening aan  iedereen die vragen heeft over hun verblijf en verblijfsprocedures in België.  Denk hierbij aan de asielprocedure, medische- en humanitaire regularisatie, vluchtelingen, mensen zonder wettig verblijf, aanvraag Belgische nationaliteit, gezinshereniging etc.

Hieronder een overzicht van de verschillende deelwerkingen binnen het ACM:

Vrijwillige terugkeer

Vrijwillige terugkeer is een optie voor alle migranten: asielzoekers, uitgeprocedeerde asielzoekers en migranten zonder wettig verblijf. Ze kunnen bij ons rekenen op een begeleiding van België tot in het land van herkomst. Afhankelijk van het statuut kunnen cliënten rekenen op re-integratiesteun in het land van herkomst.

Terugkeer naar het land van herkomst is een grote stap. Het ACM is REAB-partner van IOM en mensen kunnen bij ons terecht voor een verkennend gesprek waarbij alle mogelijkheden worden besproken. De keuze ligt altijd bij de persoon zelf. Er wordt tevens bijstand geboden bij het bekomen van reisdocumenten. Voor cliënten met een medische problematiek is bijkomende ondersteuning mogelijk.

Cliënten zijn steeds welkom tijdens de openingsuren.

Jongerenwerking

De Jongerenwerking is er voor alleenstaande jongeren tussen de 17 en 21 jaar die gevlucht zijn. We werken rond het kantelpunt 18+ want wanneer jongeren 18 jaar oud worden vallen opvang en begeleiding weg en staan ze er alleen voor. Onze begeleiding bestaat uit inloop, individuele begeleiding en activiteiten.

Vrouwenwerking

De Vrouwenwerking biedt een veilige plek voor vrouwen van alle nationaliteiten, leeftijden, overtuigingen en culturen. Het gaat specifiek om vrouwelijke vluchtelingen die erg geïsoleerd leven, nood hebben aan psychosociale ondersteuning, op zoek zijn naar een netwerk en om migrantenvrouwen in moeilijke (taboe)situaties. Via de presentiemethodiek worden vrouwen opgevangen, versterkt en gestimuleerd om de eigen krachten te (her)ontdekken en het heft weer in eigen handen te nemen. Daarnaast is er een inloop, opvoedingsondersteuning, creatief therapeutische sessies, naailessen, workshops en culturele uitstappen. Ook worden er taallessen aangeboden.

Contactpersoon: Vrijwillige terugkeer: Bengin Hadj jongerenwerking: Eva van de Poel vrouwenwerking: Marleen Germer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 03 235 34 05
Lange Stuivenbergstraat 54-56
2060 Antwerpen
Website: www.caw.be/locaties/adviescentrum-migratie-acm
Openingsuren: Vrijwillige terugkeer: Teamverantwoordelijke: Meron Knikman Aanspreekpersoon: Bengin Hadj Openingsuren: contact opnemen kan telefonisch, per mail of aan het onthaal tijdens de permanentiemomenten. Ma en woe van 13u30 tot 16u, di en do van 9u30 tot 12u en van 13u30 tot 16u, vrij van 13u30 tot 15u. Jongerenwerking: Teamverantwoordelijke: Meron Knikman Aanspreekpersoon: Eva van de Poel Open voor inloop op ma, di, woe en vrij van 14u tot 17u en op do van 14u tot 18u30. Vrouwenwerking (Kwekerijstraat 96, 2140 Borgerhout, 03 235 28 59, vrouwenwerking@cawantwerpen.be): Contactpersoon: Marleen Germer Openingsuren: ma van 9u tot 17u en di van 9u tot 20u